Biografie


Gideon van Buitenen kwam als het broertje van musicoloog/organist dr. Bart van Buitenen al op vroege leeftijd in aanraking met muziek. Hij begon op negenjarige leeftijd met vioolspelen, en volgde lessen bij Peter Frankhuizen aan de toenmalige 'Toonkunst Muziekschool’ in Dordrecht.

Orkesten
Via de muziekschool kwam hij terecht bij het Drechtsteden Jeugdorkest, en later de Orchest-Vereeniging, waar hij het voorrecht had om te spelen onder leiding van de Russiche dirigent Alexander Vakoulsky, die hem tal van muzikale principes bijbracht die dieper gaan dan speeltechniek.

Improvisatie
Naast de klassieke muziek begon Gideon ook al vroeg met het spelen van geïmproviseerde muziek. Dit leidde in 1999 onder andere tot de opname van een eerste CD: 'Mourning into Dancing’, die hij maakte samen met gitarist Marcel Berkhout. Binnen de popformatie 'Jester of the King’, werkte Gideon o.a. mee aan de albums 'Beautiful when you smile’, en 'Gravitation'

Country Trail Band
Sinds 2003 is Gideon de vaste violist van de Country Trail Band, een toonaangevende band op het gebied van christian country in Europa. Met deze groep werkte hij mee aan diverse albums en DVD's, en maakte tournees naar o.a. Schotland, Tsjechië, Israël en Zuid-Afrika.

Opleiding
Gideon heeft jazz viool gestudeerd bij Michael Gustorff aan het Artez conservatorium, en bij Tim Kliphuis, die gespecialiseerd is in de muziek van Stephane Grapelli. Daarnaast studeerde hij theoretische vakken bij Wobbe Kuijper aan de hogeschool Schumann Akademie. Ook volgde hij eerder enkele improvisatie-workshops bij de Franse 'Folk & Jazz’ fiddler Jean-Pierre Rudolph.

Samenwerking
Gideon had het voorrecht om te mogen musiceren met tal van nationale en internationale artiesten, waaronder:

George Hamilton IV (USA)Ted Ramirez (USA)Michael Ronstadt (USA)Cathy Carter - Heiser (USA)Teresa (USA)Sharon Kips (NL)Jan Willem van Delft (NL)Gert-Jan Scherff (NL)Harry & Marijke Govers (NL)Noortje van Middelkoop (NL)Jan Lenselink (NL)Russ Taff (USA)Lynda Randle (USA)Woody & Vonnie Wright (USA)Tim Lovelace (USA)Marcel & Lydia Zimmer (NL)Wim Pols (NL)Piet Smit (SA), Men4Christ (NL), Wouter Seinen (NL), Gordon Mote (USA), The Isaacs (USA), enz.